Het verhaal van het schaap
03 nov. 2011
🇳🇿
vanuit Nieuw-Zeeland
Onze laatste dagen bij de familie Jury zijn voorbij gevlogen. We zijn ongeveer 4 kg aangekomen door de fantastische kookkunsten van Tony, en hebben veel geleerd over het boerenleven in Nieuw-Zeeland. Als je verblijft bij een boerenfamilie hier heb je grote kans dat ze schapen hebben (er zijn ongeveer 40 miljoen schapen in NZ…), die uiteraard elk jaar geschoren moeten worden. Je voelt hem natuurlijk al aankomen…. We hebben hard moeten werken voor ons verblijf! Er waren nog 2 schapen op de boerderij die nog niet geschoren waren dus die stonden op de planning. Zo gepiept natuurlijk, maar eerst moesten ze nog de schuur ingeloodst worden. Mathieu en Tony op de motor de bergen in om de schapen (2 volwassen mannetjes) de juiste richting op te jagen. Gelukkig heeft Mathieu veel ervaring met motoren (1 keer een rondje op de MT van Gijs) dus in de bergen door de modder achter schapen aan zitten was geen enkel probleem. Gelukkig heeft iedereen dit overleefd, en waren ook de schapen heelhuids op de juiste plek aangekomen. Het scheren kon beginnen!
Wat kies je als je moet kiezen tussen een agressief, zwart schaap en een wit schaap met grote horens (beiden zo’n 95 kg schoon aan de haak)? Het was een lastige beslissing maar Mathieu heeft altijd al een zwak gehad voor etnische minderheden dus het zwarte schaap was mijn slachtoffer (of andersom?). Het geheim bij het scheren van een schaap zit hem in het op z’n kont zetten van het schaap. Uiteraard resulteert dat in een soort van vrij worstelwedstrijd met een schaap die dit niet al te zeer op prijs stelt. Na een aantal flinke beuken , een bijna ontsnapping van het schaap en wat gewichthef-acties later had het schaap zich er bij neergelegd! Victory! We hebben nu een goed idee waarom Nieuw-Zeelanders zo goed zijn in rugby….
Fantastisch om te zien hoeveel wol er wel niet van zo’n schaap af komt, en wat een werk er wel niet bij komt kijken. Het scheren zelf is ook nog vrij ongemakkelijk en zwaar, maar uiteindelijk stond er een naakt schaap en had Mathieu al zijn krullen nog, dus beschouwden we Mathieu als overwinnaar van de dag!
Buiten al dit geweld om:
• Hebben we een visa gekregen voor………. China! Maar eerst 15 november naar Australië.
• Zijn we verliefd geworden op de haven van Auckland (vooral Mathieu natuurlijk)!
• Heeft Ilse een nieuwe jas gekregen! Lekker warm alvast voor de Chinese winter.
• Hebben we Lauw en Fieneke opgehaald van het vliegveld (hierover op ZEER korte termijn meer nieuws)
• Heeft Ilse een goed recept voor een citroen cheesecake weten te bemachtigen…
08 nov. 2011, 18:04
4 kilo is dat samen of ieder 4 kilo? En laat die cheesecake maar komen! Goede reis naar Down Under!
{{ reactie.post_date.date | formatDate('DD MMM YYYY HH:mm') }}